20.05.2017 - 20.05.2017 | Památník Mohyla míru

Muzejní noc

Prohlídka vybraných částí expozic a kaple památníku ve večerních hodinách (18-23.30 hodin) doplněna o doprovodný program - plánováno je vystoupení hudebního tělesa, vojenské ležení z napoleonského období, vystoupení dam v dobových kostýmech a program pro děti. K dispozici stylová kavárna. Atmosféru dokreslí slavnostně nasvícený památník.

Třináctý ročník Brněnské muzejní noci proběhl v sobotu 20. května 2017. Letos se zapojily celkem čtyři pobočky Muzea Brněnska, nováčkem bylo Muzeum ve Šlapanicích. Návštěvníci, kteří se nenechali odradit chladnějším počasím, si mohli kromě stálých expozic a aktuálních výstav užít také zajímavé doprovodné programy.

PAMÁTNÍK MOHYLA MÍRU

Památník Mohyla míru o muzejní noci připravil tematický program, který návštěvníky přenesl do období napoleonských válek. V areálu Mohyly míru se od 18 hodin utábořili ruští vojáci, kteří nabídli komentované ukázky výcviku pěchoty, dělostřelectva i jezdectva. Lékařskou péči o raněné vojáky přiblížily komentované ukázky práce vojenského lékaře v polním lazaretu. O muziku se postaral folklorní soubor Sudaruška, který zapěl veselé i vážné ruské lidové písně. V muzejním pavilonu pak během večera čtyřikrát proběhla módní přehlídka Móda od empíru po dvacátá léta. Ukázala tak vývoj odívaní v období od bitvy u Slavkova až po otevření památníku. Návštěvníci se mohli občerstvit v muzejní kavárně nebo stylově přímo v táboře, kde na ně čekala ruská dobová jídla z markytánské kuchyně. Slavnostně nasvícený památník a jeho bohatý program přilákal během muzejní noci celkem 1 027 návštěvníků. K dopravě na Pratecký kopec mohli lidé stejně jako v předchozích letech využít bezplatných autobusových linek z Brna.

 

Památník Mohyla míru se o muzejní noci ocitne na počátku 19. století – v době, kdy Evropou cloumaly napoleonské války. V areálu Památníku bude k vidění vojenské ležení i s polním lazaretem a kozáckou hlídkou na koních. Těšit se můžete na ruský vojenský tábor, markytánskou kuchyni s ochutnávkou ruských dobových jídel, komentované ukázky výcviku a střelbu pěchoty a dělostřelectva či ukázky výcviku jezdectva. Lékařskou péči o raněné vojáky přiblíží komentované ukázky práce vojenského lékaře.
18.00 - 23.30 ruský vojenský tábor s polním lazaretem.
18.00 - 23.30 markytánská kuchyně s ochutnávkou ruských dobových jídel. 
18.00 - 23.30 komentovaný výcvik a střelba pěchoty a dělostřelectva, výcvik jezdectva.
19.30; 20.30; 21.30 a 22.30 komentovaná ukázka práce vojenského lékaře.

Období od bitvy u Slavkova až po samotné otevření památníku Mohyla míru přiblíží dobová módní přehlídka "Móda od empíru po dvacátá léta".
19.15; 20.15; 21.15 a 22.15 dobová módní přehlídka

V průběhu muzejní noci se budou konat prohlídky vybraných částí expozic a kaple památníku, atmosféru dokreslí slavnostně nasvětlený památník.

Občerstvení bude zajištěno v muzejní kavárně.

Program muzejní noci bude probíhat od 18.00 hodin do 24.00 hodin, ve 23.30 bude umožněn poslední vstup do muzejních expozic. 

Důležité informace:

Vstupné 20 Kč – hradí se pouze při prvním vstupu a platí do všech čtyř zapojených objektů muzea (Památník Mohyla míru, Muzeum ve Šlapanicích, Podhorácké muzeum a Památník písemnictví na Moravě).

Do Předklášteří, Rajhradu a k Mohyle míru jezdí z Brna bezplatné autobusové linky – jízdní řád zde. Ve vozidlech do Předklášteří a na Mohylu míru se požaduje předložení místenky, kterou lze bezplatně vyzvednout od 17. do 19. května na informačním stánku Brněnské muzejní noci na Náměstí Svobody v Brně.

created by: Trinet a.s., design Václav Houf